Budapesti Wagner-napok – Új Erzsébet a Tannhäuserben
A Művészetek Palotája Wagner-sorozatának új darabjában, a Tannhäuserben június 19-én Petra Maria Schnitzer bécsi szoprán énekli Erzsébet szerepét. Kedden, szerdán, pénteken és vasárnap A nibelungok gyűrűje tetralógia részei láthatók a Budapesti Wagner-napok programjában.

Petra Maria Schnitzer nemrég Tokióban énekelte Erzsébet szerepét, ugyancsak Fischer Ádám vezényletével. Decemberben pedig a berlini Deutsche Operben a Tannhäuser mindkét hősnőjét, tehát Erzsébetet és Vénuszt is megformálja. Az osztrák énekesnő 1993-ban megnyerte a barcelonai Vinas-énekversenyt, és ugyanebben az évben debütált A bűvös vadász Agátájaként a Bécsi Állami Operaházban – azóta az egyik legkeresettebb Wagner-szoprán.
“Fontos lenne, hogy legalább három évre előre tudjuk, mennyi pénz fordítható a Budapesti Wagner-napokra – mondta el az MTI-nek Fischer Ádám, a sorozat művészeti vezetője, hozzátéve: ritkán ad hoc is meglehet szerezni sztárokat, de általában az a helyes, ha legalább öt, a nemzetközi színtéren is kiemelkedő énekest kötnek le.
“Eddig szerencsénk volt, csak kevés váratlan betegség fordult elő, de ilyesmire is muszáj számítani. A sorozat rangjának fenntartásához hívunk vendégeket, továbbá ezeknek a rendkívül jelentős művészeknek a közreműködésével új és érdekes előadói stílust kívánunk meghonosítani” – magyarázta Fischer Ádám.
Mint fogalmazott, az intendánsok többsége fél lábbal a börtönben van, ez világjelenség, hiszen fedezet nélkül vállalnak szerződéskötést. “Én nem tartom lehetségesnek ilyen rizikó vállalását” – mutatott rá, hozzátéve, hogy a Ring jövőre már nem lesz műsoron, az újdonság Wagner születésének 200. évfordulója alkalmából A nürnbergi mesterdalnokok lesz. A tetralógia valószínűleg majd csak új rendezésben térhet vissza a Müpába.
Ősszel az eisenstadti Haydn-napokon több koncertet is vezényel Fischer Ádám. “A kismartoni fesztivál olyan színvonalra érkezett, olyan törzsközönséget nevelt föl, amelynek kevésbé ismert, érdekes darabokat is el lehet játszani. Ezért adjuk elő a zeneszerző számomra igen izgalmas művét, a L’isola disabitata (Lakatlan sziget) című operát. A szervezők egyébként a nagy érdeklődés miatt azt fontolgatják, hogyan lehetne a fesztivált kiterjeszteni. Jövőre – már most tudjuk – még érdekesebb lesz a program: Haydn és Beethoven valamennyi szimfóniáját eljátsszuk” – árulta el a karmester.
Decemberben a brüsszeli Théatre Royal de la Monnaie-ban Verdi Traviatájának premierjét vezényli. “Ez a talán legtöbbet játszott darab rendkívüli módon érdekel, teljesen függetlenül attól, hogy jövőre nemcsak Wagner-, hanem Verdi-bicentenárium is van. Ráadásul most alkalmam lesz Andrea Breth-tel dolgozni. A neves rendezőnő Bécstől Berlinig ismert, több színházi díjat nyert. Tavaly Alban Berg Wozzeckjét a berlini Állami Operaházban állította színpadra” – mondta Fischer Ádám.(MTI)

Rövid URL: http://www.musicmagazin.hu/?p=3699

Beküldte: - jún 12 2012. Kategória Komolyzene, Koncertek, előadások. Tudod követni a válaszokat ezen keresztül RSS 2.0. Egy választ vagy a trackbacket tudsz hagyni ha belépsz

Hozzászólások:

Képgaléria

:
Bejelentkezés | Designed by Zenei magazin