Botrányos lett a Lammermoori Lucia új londoni feldolgozása




2016-04-10_8-09-28Sok néző felháborodott Donizetti Lammermoori Lucia című operájának új feldolgozásának láttán a londoni Royal Opera House-ban, bár az előadás előtt figyelmeztették a közönséget, hogy a produkció az erőszakot és a szexet naturálisan ábrázoló jeleneteket tartalmaz – tudósított a BBC News.

A felhívás előzménye, hogy a londoni színháznak bocsánatot kellett kérnie tavalyi Tell Vilmos-előadása miatt, melynek szexuális erőszakot bemutató jelenete “sok nézőt felzaklatott”.
Charlotte Higgins, a The Guardian című lap kulturális rovatvezetője a nézők soraiban ült. “Fújolás és tetszésnyilvánítás is volt, a nézőket megosztotta a produkció” – mondta a BBC-nek. Hozzátette, hogy a figyelmeztetés szükségtelen volt, mert “az opera maga erőszakos” még az eredeti műben nem szereplő, csak az új feldolgozásban látható jelenetek nélkül is.
Az egyik ilyen extrajelenet szexet ábrázol, majd miután az előadás világossá tette, hogy a címszereplő várandós, a másik pluszjelenetben nyílt színi vetélést mutattak be.
Katie Mitchell rendező koncepciója abban is újat hozott, hogy Lucia a közönség szeme láttára öli meg a férfit, akihez feleségül kellett mennie – ez általában “a színfalak mögött” zajlik.
Mitchell azért bővítette ki ezekkel a jelenetekkel a művet, mert szerinte a férfiszereplők sok időt töltenek a színpadon, lélekrajzuk alapos, összetett, izgalmas, míg a nők nem kapják meg ugyanezt a figyelmet.
“Úgy látszott, mintha egyes jelenetek hiányoznának, az én feldolgozásom ezeket a hiányokat igyekezett pótolni, hogy a főszereplőt jobban megértsék a nézők” – magyarázta a rendező.
A Luciát alakító Diana Damrau német szoprán is védelmébe vette az előadást, szerinte nem öncélúak a véres jelenetek, hanem elmélyítik a történetet.
“Azt hiszem, ma már nem sokkoló ez a látvány, 30 évvel ezelőtt valóban az lett volna” – tette hozzá.
Rupert Christiansen, a Telegraph kritikusa más véleményen volt, szerinte a pluszjelenetek “perverzek és esetlenek”.
A Royal Opera House az előadás után közleményt adott ki, melyben elnézést kért minden kellemetlenségért, amit okozott.

http://www.bbc.com/news/entertainment-arts-35995554

Rövid URL: http://www.musicmagazin.hu/?p=6341

Beküldte: - ápr 10 2016. Kategória Komolyzene. Tudod követni a válaszokat ezen keresztül RSS 2.0. Egy választ vagy a trackbacket tudsz hagyni ha belépsz

Hozzászólások:

Képgaléria

:
Bejelentkezés | Designed by Zenei magazin