A zene világnapja – Verdi-premier az Operaházban
Verdi Simon Boccanegra című operáját mutatja be a zene világnapján, szombaton a Magyar Állami Operaház, a címszerepet Alexandru Agache játssza.

A darab rendezője az itáliai színpadokon ismert Ivan Stefanutti, aki a díszleteket és a jelmezeket is tervezte. Mint a premiert beharangozó hétfői sajtótájékoztatón elhangzott, klasszikus és szép, a cselekmény idejét, a késő középkort idéző miliőben viszi színre az operát.

A rendező elmondta: a szereplőkkel való munka kezdetén szövegértelmező próbát is tartott, tekintve, hogy a mű nyelve a mai olasz néző-hallgató számára is nehezen érthető. Ivan Stefanutti, aki számos Verdi- és Puccini-, valamint francia operát vitt színre, először rendezi a Simon Boccanegrát, a budapesti lehetőséggel régi vágya teljesült. Hozzátette: a cselekmény sokrétű, bonyolult, ő igyekszik megvilágítani az emberi kapcsolatokat, ezáltal követhetővé tenni a történetet.
Győriványi Ráth György vezényli a produkciót, aki kiemelte: a Simon Boccanegra nem tartozik a “fütyülhető” dallamokban bővelkedő Verdi-alkotások közé, ám a zeneszerzőnek is az egyik kedvenc munkája volt. Az 1857-es velencei bemutató után Francesco Maria Piave librettóját 1881-ben átdolgoztatta. Arrigo Boito – az Otello és a Falsatt szövegírója – volt segítségére, aki megerősítette a drámai hatásokat, így az 1881-es milánói premier kirobbanó sikert aratott.

MTI Fotó: Kollányi Péter


A Simone Boccanegra ebben a változatban ma valóságos reneszánszát éli – erősítette meg Ókovács Szilveszter kormánybiztos, hozzátéve, hogy 21 év után kerül vissza a repertoárra a darab. Akkor Amelia Grimaldi szerepét Lukács Gyöngyi énekelte és most is a dózse elveszettnek hitt leányát személyesíti meg.
Az énekesnő elmondta, ez az Amelia kevésbé illik ma a hangjához, mint Az álarcosbál Améliája vagy Lady Macbeth, ám a produkció számos lehetőséget kínál számára, hogy érdekes és a szólamhoz illő megoldásokat találjon.
Alexandru Agache számos előadásban, a világ valamennyi jelentős színpadán jeles alkotócsoportokkal életre keltette Simon Boccanegra alakját, Solti Györggyel például Londonban.
Giacomo Prestia játssza Boccanegra ellenlábasát, Fiescót. Az olasz basszus és Agache 2002-ben Madridban is együtt énekelt Verdi operájában. Prestia harmadszor vendégszerepel Budapesten, véleménye szerint a budapesti operaház nemcsak szépségében vetekszik a bécsivel, hanem az akusztikája jobb.
Két fiatal énekes, a kolozsvári Pataki Adorján alakítja Gabriele Adornót. A másik szereposztás – Fokanov Anatolij, Rácz István, Fulvio Oberto – október 16-án mutatkozik be. (MTI)

Rövid URL: http://www.musicmagazin.hu/?p=2163

Beküldte: - szept 26 2011. Kategória Komolyzene, Koncertek, előadások. Tudod követni a válaszokat ezen keresztül RSS 2.0. Egy választ vagy a trackbacket tudsz hagyni ha belépsz

Hozzászólások:

Képgaléria

:
Bejelentkezés | Designed by Zenei magazin