Warning: preg_match_all() expects parameter 2 to be string, object given in /home/mus10000/public_html/wp-includes/functions.php on line 4264

Warning: strpos() expects parameter 1 to be string, object given in /home/mus10000/public_html/wp-includes/functions.php on line 4269

Warning: mb_substr() expects parameter 1 to be string, object given in /home/mus10000/public_html/wp-includes/functions.php on line 4269
Sziget - A magyar dal napjával indul vasárnap a fesztivál

Sziget – A magyar dal napjával indul vasárnap a fesztivál
A 5. magyar dal napjával a mínusz kettedik napon, vasárnap megkezdődik a 20. Sziget fesztivál: a Presser Gábor által megálmodott eseményt négy év után tartják ismét az óbudai Hajógyári-szigeten, ahol a nagyszínpadon 12 órától 23 óráig folyamatosan váltják egymást a fellépők.

A magyar dal napját 2008. augusztus 11-én rendezték meg először. Presser Gábor zeneszerző, billentyűs, énekes, az LGT alapítója kezdeményezésére a Sziget fesztivál mínusz egyedik napján a hazai könnyűzene legnépszerűbb előadói több tízezer ember előtt összesen nyolc órán át zenéltek, és egyenként öt-hatperces minikoncerteket adtak.
A rendezvényt 2009 óta több budapesti és vidéki helyszínen rendezik meg szeptember második vasárnapján. A szervezők célja a magyar dal napja évenkénti megszervezésével elsősorban az, hogy – amint az ötletadó fogalmazott – minél inkább sikerüljön meríteni a magyar dal kincsestárából, a városi és népi hagyományokból, miközben folyamatosan születnek újabb számok.
“Ha 2008-ban a Sziget fesztivál nem állt volna mellénk, lehet, hogy a magyar dal napja nem is valósul meg. Az akkori rendezvény után tudtam igazán megfogalmazni, miként szeretném a jövőben megvalósítani ezt a napot, így vált országos eseménnyé” – idézte fel Presser Gábor nemrég az MTI-nek.
2009-ben mintegy 45 ezer, 2010-ben 55 ezer, tavaly – mintegy negyven színpadon – csaknem 60 ezer látogatója volt a rendezvénynek országszerte.
A magyar dal napján a kezdetektől hagyomány, hogy olyan formációk lépnek fel, amelyek korábban soha nem játszottak együtt közönség előtt. Idén például Szörényi Levente Horváth Charlie-vel készül közös produkcióra, az LGT pedig a Csík Zenekar két tagjával, valamint Bródy Jánossal együtt fog játszani.
Most vasárnap a Szigeten mintegy nyolcvan fellépőtől 150 magyar slágert hallhat a közönség. A kínálat szinte lefedi a magyar könnyűzene élvonalát: ott lesz például Zalatnay Sarolta, Fenyő Miklós, a Beatrice, Balázs Fecó, az Európa Kiadó, az Első Emelet, Hobo, a Karthago, Koncz Zsuzsa, aki hosszú ideje nem énekelt fesztiválon, a Ladánybene 27, a Neoton Família, a Pa-Dö-Dö, a Pál Utcai Fiúk, a Republic, a Magyar Jazz Workshop című produkció, a KFT, az URH, a Tátrai Band, Török Ádám és a Mini, a Kimnowak, Gerendás Péter, Keresztes Ildikó, Kardos-Horváth János, a Kiscsillag, Rúzsa Magdi, Sub Bass Monster, a Péterfy Bori & Love Band, a Tankcsapda és a Vad Fruttik is.
A négy évvel ezelőtti rendezvényhez hasonlóan idén újra öt-hat perc jut egy-egy produkcióra, de lesz néhány hosszabb műsor is. A 23 óráig tartó koncertfolyam a Sziget nagyszínpadán ezúttal is egy közös énekléssel ér véget: 2008-ban a Tavaszi szél vizet áraszt című népdalt adta elő egy gyermek és több sztár együtt, idén a Csillagok, csillagokat.
Presser Gábor az MTI-nek a múlt héten elmondta, hogy az Ünnepi gála címmel futó idei szigetes buli egyben kiváló figyelemfelkeltés is lehet a szeptember 9-i “rendes” magyar dal napja rendezvényre. Idén a fő helyszín Szombathely lesz, amely elnyerte a magyar dal fővárosa címet. Szeptember 9-én a tíz budapesti helyszín mellett Szombathelyen, Egerben, Hévízen, Salgótarjánban, Boldogon és Zsirán lesznek magyar dal napi rendezvények.(MTI)

 

Rövid URL: http://www.musicmagazin.hu/?p=3901

Beküldte: - aug 4 2012. Kategória Sziget. Tudod követni a válaszokat ezen keresztül RSS 2.0. Egy választ vagy a trackbacket tudsz hagyni ha belépsz

Hozzászólások:

Képgaléria

:
Bejelentkezés | Designed by Zenei magazin