A TASZ szerint jogszerű a januárban bejelentett tüntetés a Sziget Fesztiválon
A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) véleménye szerint a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom által az Óbudai Hajógyári Szigetre még januárban bejelentett tüntetés jogszerű.

Mint azt az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében a TASZ írta, “tekintettel arra, hogy a bejelentés időpontjában a helyszín tekintetében nem volt megkötött bérleti szerződése senkinek, az közterületnek minősült, így a Budapesti Rendőr-főkapitányság nem is tehetett mást, mint hogy tudomásul vette a tüntetés bejelentését”. Az önkormányzat által a Sziget Fesztivál megrendezéséről utóbb kötött szerződés nem lehet akadálya a tüntetés megtartásának – tették hozzá.
A közlemény valószínűsíti, hogy a fesztivál nagyszínpadánál – ahol több tízezren férnek el – a tüntetésen maximum százan lesznek, így a koncert és a tüntetés azonos helyen és időben zajlik majd, de ez “nem jelenti azt, hogy bármelyik is ellehetetlenítené a másikat”.
Ilyen esetben a rendőrség feladata mindkét rendezvény megközelítésének és zavartalan lebonyolításának biztosítása, a résztvevők biztonságának garantálása – mutattak rá.
Arról is írtak, hogy “a rendészeti kérdések megoldása a rendőrség, és nem a Sziget Kft. törvényes kötelezettsége”, ugyanakkor “a tüntetés biztosítása tekintetében a gyülekezés szervezőit együttműködési kötelezettség terheli”.
Felhívták a figyelmet arra, hogy “amennyiben az önkormányzat úgy kötött bérleti szerződést kulturális rendezvény megtartására, hogy a Sziget Kft-t nem tájékoztatta arról, hogy ott és akkor egy jogszerű tüntetés megtartására kerül sor, akkor azért a felelősség a fesztivál szervezőivel szemben kizárólag az önkormányzatot terheli”, és “ez a figyelmetlenség nem járhat a gyülekezési szabadság korlátozásával”.
Gerendai Károly, a Sziget Kulturális Szervezőiroda ügyvezetője az MTI-nek azt mondta: az óbudai szigetre – mivel az irodának a fővárosi önkormányzattal a rendezvény megtartására érvényes szerződése van – a fesztivál ideje alatt az jöhet csak be, aki megváltotta belépőjegyét vagy tiszteletjegyet kapott. “A rendezvény programjaira mi nem fogunk senkit azért ingyen beengedni, mert arra hivatkozik, hogy tüntetni jött” – fogalmazott.
A fesztivál főszervezője közölte: “egyelőre számomra ez egy elképzelhetetlen helyzet, nem is az én dolgom ezt megoldani, mert nem én teremtettem ezt a helyzetet”.
A rendőrségnek kell megoldani ezt a szituációt, ugyanis ez a szerv jogosult erre – tette hozzá.
Általánosságban elmondta: meg kell vizsgálni, hogy bármely közterületen zajló rendezvényt el lehet-e lehetetleníteni azzal, hogy az adott helyszínre tüntetéseket jelentenek be. (MTI)

Rövid URL: http://www.musicmagazin.hu/?p=1632

Beküldte: - júl 21 2011. Kategória Sziget. Tudod követni a válaszokat ezen keresztül RSS 2.0. Egy választ vagy a trackbacket tudsz hagyni ha belépsz

Hozzászólások:

Képgaléria

:
Bejelentkezés | Designed by Zenei magazin