Nemzetközi ütőhangszeres fesztivál Győrött
Sztárvendégek sora, köztük a kétszeres Grammy-díjas Evelyn Glennie ütőművész és a vibrafon első számú mesterének tartott David Friedman vendégszerepel a nemzetközi ütőhangszeres fesztiválon a műfaj hazai hírességei mellett március 30-án és 31-én Győrött.

Csurák Erzsébet főszervező az MTI-nek elmondta: a fesztiválon megjelenik a klasszikus ütőhangszeres szene, a dzsessz, a világzene és a kortárs játék egyaránt. A szervezők törekvése, hogy a fesztivál minél szélesebb közönséget vonzzon, ezért a nyitónapon közös dobolásra hívják a Széchenyi térre mindazokat, akik szeretik a ritmust és bármilyen ütőhangszerrel, eszközzel részt akarnak venni a közös örömzenélésben. A programban lesz utcai menetzene és showdobolás, továbbá több szabadtéri és koncerttermi hangverseny.

A fesztivál mindkét estéjén több formáció ad koncertet a Richter Teremben. Evelyn Glennie a nyitónapon lép színpadra. A brit muzsikus csaknem teljesen siket, mégis a világ vezető zenészei között tartják számon. Olyan világhírű zenészekkel lépett fel mint Björk, Bobby McFerrin vagy a King’s Singers.
Aznap este hallhatja a közönség a Carmine és Vinny Appice-t. Az Egyesült Államokból érkező zenészek műsora minden bizonnyal kuriózum lesz, hiszen közös zenélésre pályájuk során nem gyakran került sor. Egymástól eltérő karriert futottak be: a legendás rockdobos Carmine Appice együtt zenélt mások mellett Rod Stewarttal is, míg testvére, Vinny Appice “az erő nagykövete” volt a színpadon például a Black Sabbath mellett.

Evelyn Glennie

A hazai színeket a győri Győri Ütőegyüttes képviseli március 30-án. Repertoárjukat az afrikai, a latin dobzenék, a népzenei feldolgozások, a dallamhangszeres átiratok teszik változatossá.
Másnap ugyancsak a Richter Teremben hallhatja a közönség Szaniszló Richárd és a világhírű német improvizátor, David Friedman koncertjét. Zenélésüket a hazai dzsesszélet éllovasai közé tartozó ritmusszekció kísérik. Utánuk a virtuóz dobos, Borlai Gergő az amerikai basszusgitáros Gary Willisszel lép pódiumra. A monstre hangversenyen a magyar ütőhangszeres szene képviseletében a Silhouette zenekar és az Artisjus-díjas Talamba Ütőegyüttes is műsort ad.
A Széchenyi tér szabadtéri színpadán az Ataru Taiko Ütőegyüttes, továbbá a győri Konga City együttes és a szlovák Julius Petrus szórakoztatja a közönséget.
A fesztiválhoz kapcsolódva hangszerkiállítás nyílik, amelyen bemutatkozik a ceglédi Dobmúzeum több hazai és nemzetközi hangszergyártó cég mellett – közölte Csurák Erzsébet.(MTI)

Rövid URL: http://www.musicmagazin.hu/?p=3239

Beküldte: - márc 3 2012. Kategória Fesztivál, Koncertek, előadások. Tudod követni a válaszokat ezen keresztül RSS 2.0. Egy választ vagy a trackbacket tudsz hagyni ha belépsz

Hozzászólások:

Képgaléria

:
Bejelentkezés | Designed by Zenei magazin