Nem lesz idén nemzetközi dzsesszfesztivál Nagykanizsán
Anyagi és szervezési okokra egyaránt hivatkozva elmarad idén a csaknem negyven évvel ezelőtt életre hívott nagykanizsai nemzetközi dzsesszfesztivál.

Farkas Tibor, a rendezvényt szervező Kanizsai Kulturális Központ (KKK) igazgatója az MTI-nek kedden elmondta: jelentősen csökkent a nagykanizsai kulturális intézményhálózat idei támogatása, a korábbiakkal ellentétben nem sikerült pályázati pénzt szerezni a rendezvényhez, de más támogatók is elmaradtak. Mindezen túl ugyanezen a hétvégén egy ingyenes sörfesztivál is lesz a városban, ezért úgy döntöttek, hogy idén nem tartják meg a dzsesszfesztivált.

Az 1973-ban indult, kezdetben kétévente, majd éves gyakorisággal megtartott rendezvényen minden alkalommal világsztárok és a műfaj hazai legjobbjai léptek fel két napon át. A koncerteket a Magyar Rádió évtizedeken át élőben vagy felvételről sugározta. Az 1990-es évek elején egyszer már szüneteltették a programot, de azután újraindult, az utóbbi években a dzsessz mellett világzene is szerepelt a programban.
A KKK igazgatója kifejtette: ebben az évben 30 millió forinttal kevesebb lett a támogatásuk, a fesztiválra 3,5 millió forintot tudott adni a város önkormányzata. A korábbi években a Nemzeti Kulturális Alaptól és más pályázati forrásokból egy-másfél millió forintot nyertek, de idén nem volt kiírás, és a hasonló összegű szponzori támogatás is elmaradt. Az utóbbi öt-hat évben csökkent a fesztivál látogatottsága is. Amikor pedig kiderült, hogy az idén október 12-13-ra tervezett időpontban egy ingyenes sörfesztivál is lesz a városban, úgy döntöttek, nem kockáztatnak.
“Ahhoz túl sok a 3,5 millió forint, hogy csak 50 ember üljön a nézőtéren a dzsesszfesztiválon” – fogalmazott Farkas Tibor. Hozzátette, hogy ma már 15-20 ezer eurós gázsi alatt nem lehet neves sztárt hozni Magyarországra, ez pedig elvinné a fesztivál teljes költségvetését.
A sörfesztivált, egyben fúvószenekari találkozót szervező Kanizsa Turizmusáért Egyesület titkára, Tuboly Kinga az MTI megkeresésére azt mondta: már tavaly novemberben jelezték a városi rendezvénynaptárban, hogy erre az októberi hétvégére mit terveznek. Miután az ütközésre augusztusban fény derült, próbáltak egyeztetni a kulturális intézmény vezetőjével, de nem jutottak dűlőre – tette hozzá.(MTI)

Rövid URL: http://www.musicmagazin.hu/?p=4103

Beküldte: - szept 25 2012. Kategória Fesztivál, Koncertek, előadások. Tudod követni a válaszokat ezen keresztül RSS 2.0. Egy választ vagy a trackbacket tudsz hagyni ha belépsz

Hozzászólások:

Képgaléria

:
Bejelentkezés | Designed by Zenei magazin