Warning: preg_match_all() expects parameter 2 to be string, object given in /home/mus10000/public_html/wp-includes/functions.php on line 4264

Warning: strpos() expects parameter 1 to be string, object given in /home/mus10000/public_html/wp-includes/functions.php on line 4269

Warning: mb_substr() expects parameter 1 to be string, object given in /home/mus10000/public_html/wp-includes/functions.php on line 4269
Magyar művészek a solini népzenei fesztiválon | Zene magazin

Magyar művészek a solini népzenei fesztiválon
Nemzetközi népzenei fesztivált rendeznek a hét végén a horvátországi Solinban: az Ethnoambient Salona háromnapos programsorozata Végh Andor magyar dudás és dudakészítő műhelyfoglalkozásaival kezdődik csütörtökön, Szokolay Dongó Balázs és Bolya Mátyás, a Rohoncz Folkműhely két művésze pedig a záró esten, szombaton szórakoztatja a közönséget a Split melletti tengerparti városban.

A solini fesztiválon, amely a kulturális sokszínűség zenei ünnepeként hirdeti magát, a magyar művészek mellett az öttagú francia Lo Cor de la Plana kórus, az Andrew Cronshaw vezette örmény-ausztrál-finn-brit Sans együttes és a horvátországi Kries zenekar lép színpadra – olvasható a fesztivál honlapján (http://www.ethnoambient.net).

Végh Andort, a magyarországi horvát népzenészt a Kries zenekar tagjaként már jól ismeri a horvát közönség; szakmai körökben a régió legjobb dudásaként tartják számon. Nemcsak magyar és horvát, hanem az összes balkáni dudán, valamint több más fúvós és vonós népi hangszeren játszik, emellett saját maga is készít dudákat. A pécsi horvát általános iskola és gimnázium egykori diákja földrajz szakon diplomázott, a Pécsi Tudományegyetemen tanít, a Balkán etnikai térszerkezet kutatója.
Szokolay Dongó Balázs népzenét, valamint népzenei ihletésű improvizatív zenét játszik dudán, furulyán, tárogatón és szaxofonon. Saját kompozíciói megírásakor a kárpát-medencei folklórból merít. Népzenészként 1990 óta rendszeres szereplője a magyar zenei életnek.
Bolya Mátyás kobzon és citerán játszik. A magyar népzene mellett foglalkozik más népzenékkel, valamint régebbi korok zenéjével is. Rendszeresen muzsikál a magyar népzene élvonalbeli zenészeivel, emellett zeneszerzéssel, alkalmazott zeneírással is foglalkozik. Saját zenekarát, a Kárpátia Folkműhelyt 2002-ben az év folkegyüttesének járó eMeRTon díjjal jutalmazta a Magyar Rádió. 2001-től a MTA Zenetudományi Intézetének munkatársa.
Szokolay Dongó Balázs és Bolya Mátyás 1999-ben kezdett el együtt dolgozni. A kettős Rohoncz Folkműhely néven népzenei ihletésű improvizatív kamarazenét játszik fúvós- és pengetős hangszereken – olvasható a kobzart.hu internetes oldalon.

Rövid URL: http://www.musicmagazin.hu/?p=3839

Beküldte: - Júl 18 2012. Kategória Fesztivál, Koncertek, előadások. Tudod követni a válaszokat ezen keresztül RSS 2.0. Egy választ vagy a trackbacket tudsz hagyni ha belépsz

Hozzászólások:

Képgaléria

:
Bejelentkezés | Designed by Zenei magazin