Kamarazenei fesztivál Kaposváron, immár harmadszor
A szervezők szándéka szerint minőségi esemény marad a Kaposvári Kamarazenei Fesztivál, amelyet már harmadszor szerveznek meg; az augusztus 14. és 20. közötti rendezvény fő célja a zenei élvezet szabadsága.

Idén ismét egyhetes lesz a fesztivál, ennek oka, hogy a tavalyi 9 nap a művészek és a közönség számára egyaránt túlságosan megterhelő volt. Így visszatérünk az első, 2010-es rendezvény egyhetes periódusához – mondta Bolyki György fesztiváligazgató a pénteki budapesti sajtótájékoztatón. Így is 43 produkció és 66 fellépő neve szerepel a műsorban, és mintegy 15 ezer nézőre számítanak a hét nap alatt.
“Kaposvár mérete nagyjából ekkora közönséget visel el, így őrzi meg a fesztivál színvonalát és hangulatát” – fogalmazott a fesztiváligazgató. A város 45 millió forinttal járul a költségekhez, ebből 15 milliót a Nemzeti Kulturális Alaptól nyert el, a maradék 30 millió a szponzorok támogatásából és a jegybevételből adódik össze. Az első, két évvel ezelőtti fesztivál csaknem 125 millió forintot emésztett fel, az idei 90 millióba kerül. Bolyki György szerint céljuk, hogy a minőséget megőrizve 70 millió forintra szorítsák le a kiadásokat.

Mint elhangzott, sok konkurens fesztivált tartanak ebben az időben, és mivel a kaposvárinak egyre jobb a híre, sokan ajánlkoznak, hogy akár ingyen is játszanának. A magyarázat: Kokas Katalin művészeti vezető és férje, Kelemen Barnabás hívására ismert kollégák, nagyjából azonos nemzedék gyűlik össze a fesztiválon, a koncertek után baráti találkozók zajlanak.
Bolyki György kitért arra, hogy befutott muzsikusok és fiatal zenészek együtt lépnek fel, Nicolas Alstaedt francia-német csellóművész például végig jelen lesz a fesztiválon, és nemcsak Sosztakovics- és Schönberg-darabok közreműködője nagyobb formációkban, hanem együtt szonátázik a tizenéves csellistával, Devich Gergellyel. A fesztivál hivatása a pályakezdők felfedezése is – tette hozzá az igazgató.
A korelnök a 90 éves Ivry Gitlis lesz, aki még sohasem járt Magyarországon. Az izraeli hegedűs, az UNESCO jószolgálati követe ma is hangszerének virtuóza. Rendkívül fiatal – Kelemen Barnabás szerint a jövő karmestere – a brit Jonathan Cohen, aki a fesztiválra csembaló- és csellóművészként érkezik. Különleges vendég még a finn Pekka Kuusisto: Szilvay Géza növendéke klasszikus és dzsessz darabok virtuóz előadója.
A koncerteket a zeneházban tartják, két könnyedebb gospel programot a református templomban lehet hallani. A kísérőprogramok között idén egy filmklub és három kiállítás szerepel. A budapesti Szépművészeti Múzeumtól kölcsönözve eddig még nem látott darabokat mutatnak be az Esterházy-hagyatékból, Juan Gyenes fotóművész képeiből is lesz tárlat, Sturcz János művészettörténész pedig tizenegy magyar kortárs festő műveiből állít össze kollekciót, olyanoktól, akik hajlandók értelmezni is a közönségnek munkájukat.
Bár még csak hároméves az eseménysorozat, a filharmóniai szezon-koncertekre egyre több gyerek vesz bérletet, idén 3400 darab kelt el – mondta a fesztivál hatásáról Bolyki György.(MTI)

Rövid URL: http://www.musicmagazin.hu/?p=3695

Beküldte: - jún 8 2012. Kategória Fesztivál, Koncertek, előadások. Tudod követni a válaszokat ezen keresztül RSS 2.0. Egy választ vagy a trackbacket tudsz hagyni ha belépsz

Hozzászólások:

Képgaléria

:
Bejelentkezés | Designed by Zenei magazin