Warning: preg_match_all() expects parameter 2 to be string, object given in /home/mus10000/public_html/wp-includes/functions.php on line 4264

Warning: strpos() expects parameter 1 to be string, object given in /home/mus10000/public_html/wp-includes/functions.php on line 4269

Warning: mb_substr() expects parameter 1 to be string, object given in /home/mus10000/public_html/wp-includes/functions.php on line 4269
Újra Héttorony Fesztivál, ezúttal tizenegy helyszínen | Zene magazin

Újra Héttorony Fesztivál, ezúttal tizenegy helyszínen
Héttorony Fesztivá

November 4-től 20-ig tizenegy helyszínen rendezik meg a Makovecz Imre örökségéhez kapcsolódó Héttorony Fesztivált. A Fonó szervezésében a nép- és világzenei színtérről fellép a Muzsikás együttes és Alexander Balanescu, Lajkó Félix, a Cimbaliband és Szokolay Dongó Balázs is.
A magyarországi és határon túli magyar területeken a Makovecz Imréhez kapcsolódó terekben a koncertek mellett kiállítások, szakmai beszélgetések és építészeti konferenciák is lesznek – mondta Horváth László, a Fonó Budai Zeneház igazgatója, főszervező a szerdai budapesti sajtótájékoztatón.Kiss Ferenc zenész, szervező, az Etnofon Zenei Társulás vezetője arról számolt be, hogy a programok november 4-én Budakalászon kezdődnek, a záróprogram 20-án gálakoncert a Pesti Vigadóban a Bartók-év jegyében: a népi fúvós hangszereken játszó Szokolay Dongó Balázs Szokolay Balázs zongoraművésszel és másokkal Bartók műveit adja elő kortárs módon.

Mint elhangzott, a Makovecz Imre születésnapjához, november 20-hoz kötődő fesztivált 2002-ben rendezték meg először. Kiss Ferenc felidézte, hogy a rendezvény elnevezéséhez az 1992-es sevillai világkiállításra készült, Makovecz Imre által tervezett magyar pavilon hét tornya adta az ötletet.
“A hét torony a Magyarországról leszakított országrészeket is jelképezi, hiszen az így elkerült magyarok hét utódállamban élnek. A fesztivál osztja a Makovecz Imre által képviselt szerves gondolkodást a kultúra komplexitásáról, a népzene, a népi építészet és a kézművesség összekapcsolódását” – fogalmazott Kiss Ferenc.
Horváth László arra hívta fel a figyelmet, mennyire más egy kultúrházban, egy hangversenyteremben kultúrát látni és fogyasztani, mint egy organikus térben. A Héttorony Fesztivál elutazik Lendvára, Sárospatakra, Kakasdra, Kolozsvárra, Százhalombattára, Zalaegerszegre, Topolyára és Makóra is. A rendezvény Makovecz által tervezett helyszínei között szerepel a törökvágási református templom Kolozsváron, a százhalombattai Szent István templom és a makói Hagymaház.
A nyitónapon Budakalászon a Kós Károly Művelődési Házban a magyarországi németek és bukovinai székelyek 70 évvel ezelőtti kitelepítése, kálváriája áll a középpontban az irodalom, a zene és a tánc eszközeivel feldolgozva.
November 6-án a szlovéniai Lendván a Cimbaliband és az Első Pesti Rackák zenélnek, 8-án Sárospatakon az Ágoston Küntett ad dzsesszkoncertet, miközben Makovecz-grafikákat festenek fénnyel a helyi művelődési ház falaira. 10-én a kakasdi faluházban textil- és nemezkészítők munkáiból nyílik kiállítás, emellett Török Tilla és zenekara Szlama Lászlóval, utána pedig a Vujicsics Zenekar játszik.
12-én Kolozsvárott Makovecz Imre rajzaiból nyílik kiállítás, zenél a Szabó Dénes által vezényelt Pro Musica Leánykar és a szerbiai ikerpár, a Braca Teofilovici, másnap Százhalombattán a magyar folk legjobb énekesnői, Herczku Ágnes, Paár Julianna, Szalóki Ági, Csizmadia Anna, Tintér Gabriella és Palya Bea lépnek színpadra az Etnofon és Lajkó Félix zenekara koncertjén. November 14-én Zalaegerszegen filmet vetítenek a faluház mozgalomról, kiállítják Makovecz Imre Boldogasszony kápolna-terveit, koncertet ad a Carmina Danubiana és a Góbé, 15-én a vajdasági Topolyán Makovecz szakrális építészetéről beszélgetnek és a Tóth Viktor Road Six Sax lép fel.
A makói Hagymaházban Dresch Mihály vonós triója után a Muzsikás Együttes Alexander Balanescu világhírű hegedűssel egykori közös Bartók-albumukról játszik.
A Héttorony Fesztivál november 19-én és 20-án Budapestre érkezik. Előbb a Fonóban egész napos építész konferenciát tartanak, és este a Makám mutatja be új lemezét, majd a Pesti Vigadó fesztiválgálája zárja a rendezvénysorozatot.

Rövid URL: http://www.musicmagazin.hu/?p=6426

Beküldte: - okt 27 2016. Kategória Fesztivál, Koncertek, előadások. Tudod követni a válaszokat ezen keresztül RSS 2.0. Egy választ vagy a trackbacket tudsz hagyni ha belépsz

Hozzászólások:

Képgaléria

:
Bejelentkezés | Designed by Zenei magazin