Haydn-fesztivál Eszterházán, 08.26-28
Háromnapos lesz idén a Magyar Haydn Társaság Haydn Eszterházán Fesztiválja: péntektől vasárnapig a fertőszéplaki katolikus templomban rendeznek koncerteket.

“A fertőd-eszterházai kastély, közelebbről a díszterem felújítása miatt tavaly teljesen elmaradt a Haydn Eszterházán Fesztivál, illetve Budapesten tartottunk két kapcsolódó hangversenyt. Ehhez képest az idei három koncert Fertőszéplakon, ahol korábban is rendszerint legalább egy eseményt rendeztünk, előrelépés” – mondta Malina János zenetörténész, az immár 14. fesztivált rendező Magyar Haydn Társaság elnöke kedden az MTI-nek.
A programok összeállítása során az előző években többször felvetődött, hogy a Haydn-előd Gregor Joseph Wernert is be kellene mutatniuk. “Most itt az alkalom. A koncert egyik karmestere, Mezei János ráadásul Werner-specialista” – jegyezte meg Malina János.
A vasárnapi hangversenyen Joseph Haydn öccse, Michael Haydn két egyházzenei alkotását mutatják be. A fiatalabb Haydn pályája kezdetén a nagyváradi püspök zenemestere volt, így ő is kapcsolódik a magyar zenetörténethez.
Az első napon, pénteken az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus Vashegyi György vezényletével Joseph Haydn Cecilia-miséjét szólaltatja meg. “Az 1766-os keletkezési dátum jelképes, mert ebben az évben jelent meg udvartartásával először Eszterházán, igaz, még csak a nyári hónapokban Esterházy Fényes Miklós herceg” – emelte ki a Magyar Haydn Társaság elnöke.
Szombaton Szekendy Tamás orgonál a fertőszéplaki templomban, két Haydn-utód, Fuchs és Hummel műveiből, de játszik Albrechtsberger-darabokat is. Albrechtsberger fiatalon Győrben tanult és erősen hatott nemcsak Haydnra, hanem Mozartra is, növendéke volt Beethoven és Georg Lickl, a pécsi zeneélet megalapozója.
A fesztivál szórólapján szerepel: In memorian Strém Kálmán (1934-2005).
“Reméljük, hogy ismét bővíthetjük a fesztivált, hiszen a következő évben esedékes a 15. Haydn Eszterházán sorozat. Újra megemlékezünk majd a neves koncertszervezőről, Strém Kálmánról, aki annyit tett Eszterházáért. Bízunk benne, lesz helye a fesztiválnak a díszteremben, mert az emberek szívesen eljönnek például Londonból azért, hogy Haydn szimfóniáit ott hallhassák, ahol először elhangzottak” - fűzte hozzá Malina János. (MTI)

A “Budapesti Vonósok Nemzetközi Haydn Fesztiváljá”-nak története.

A Budapesti Vonósok kamarazenekar tagjai 1995-ben határozták el, hogy nyár közepén koncertsorozatot rendeznek a fertődi Eszterházy kastély csodálatos tükörtermében. A kastélyban működő múzeum akkori igazgatója, Bak Jolán nagy örömmel és szeretettel fogadta az ötletet, s a koncertsorozat – négy koncert négy egymást követő napon – HAYDN FESZTIVÁL címmel megvalósult. Mivel ezt megelőzően az Eszterházy kastélyban nem volt rendszeres zenei élet, a Budapesti Vonósok 1995-ös nagysikerű hangversenysorozata indította el azt a folyamatot, mely mára azt eredményezte, hogy a kastély ismét gazdag és sokszínű zenei programok vonzó helyszíne.

“A Budapesti Vonósok Nemzetközi Haydn Fesztiválja” azóta a kastély egyik legrangosabb zenei programjává nőtte ki magát, s már a második évben, 1996-ban azzal a koncepcióval lépett a közönség elé, mely ma is jellemzi: 10 nap alatt 7, esetenként 8, különböző összeállítású (zenekari-, kamara- és szóló-) koncert csendül fel. E hangversenyek közös vonása és elvárása, hogy műsorukon legalább egy Haydn-kompozíció szerepeljen, mely mű az őt megelőző, majd követő zenei korszakba ágyazódva szintén Joseph Haydn zenei nagyságát jelzi.

A második nagysikerű Fesztivál után az Együttes tagjai – látva az egyre fokozódó érdeklődést és fölmérve a koncertszervezéssel járó nehézségeket – fölkérték a nagy tapasztalattal rendelkező hangversenyrendezőt, Strém Kálmánt a “Budapesti Vonósok Haydn Fesztiváljá”-nak megszervezésére, aki ezt el is vállalta (a gyakorta különböző újságokban tévesen megjelenő információval ellentétben tehát nem Strém Kálmán a “Haydn Fesztivál” megalapítója, ő csak a harmadik évben csatlakozott lebonyolítóként a rendezvényhez).

Az elmúlt években a júliusi “Nemzetközi Haydn Fesztivál” a nyár egyik legvonzóbb zenei eseményévé vált, melynek során a koncertek mindegyike telt ház előtt csendül fel, s a közönség soraiban évről-évre visszatérő vendégeket üdvözölhetünk nem csak Magyarországról, de Ausztriából és Németországból is. A hazai és a nemzetközi zenei élet legrangosabb szólistái, együttesei mindig örömmel fogadják el a meghívást, kitüntetésnek érezve, hogy azon falak között léphetnek föl, ahol egykor maga Haydn muzsikált. Ugyanakkor az is elmondható, hogy a Budapesti Vonósok nyári hangversenysorozatai ráirányították a figyelmet a kastély meglehetősen mostoha állapotára, s ennek köszönhetően ma már zenei rendezvények egész sora várja a zenerajongókat a részben már felújított épületben. Sikerülni látszik tehát elérni azt az eredeti célkitűzést, hogy a fertődi Eszterházy-kastély – fénykorához hasonlóan – ismét eleven és sokszínű zenei események otthona legyen.

2009. júliusában Budapesti Vonósok kettős jubileumot ünnepeltek Fertőd-Eszterházán: Joseph Haydn halálának 200.-ik, és a “Nemzetközi Haydn Fesztivál” 15.-ik évfordulóját. E jubileumot az együttes világhírű művészek meghívásával és izgalmas koncertprogram összeállításával tette felejthetetlenné.

Program:

Időpont: 2011. augusztus 26., péntek 18:00
Helyszín: Fertőszentmiklósi Katolikus Templom (Fertőszentmiklós, Szent István u. 48)

. Zádori Mária (szoprán)
. Nagy Bernadett (alt)
. Szigetvári Dávid (tenor)
. Blazsó Domonkos (basszus)
. Purcell Kórus, Orfeo Zenekar
Vezényel: Vashegyi György

Joseph Haydn: Cecília-mise (1766), Hob. XXII:5

Jegyár: 2500 Ft, Diák/nyugdíjas: 1000 Ft

Időpont: 2011. augusztus 27., szombat 18:00
Helyszín: Fertőszéplaki Katolikus Templom (Fertőszéplak, Nagy Lajos u. 5.)

Szekendy Tamás (orgona)

Johann Georg Albrechtsberger, Ignaz Pleyel és Johann Nepomuk Fuchs orgonaművei

Jegyár: 1500 Ft, Diák/nyugdíjas: 800 Ft

Időpont: 2011. augusztus 28., vasárnap 18:00
Helyszín: Fertőszentmiklósi Katolikus Templom (Fertőszentmiklós, Szent István u. 48)

. Budapesti Énekes Iskola
. Nemessányi Éva (szoprán)
. Kalló Zsolt, Bozzai Balázs (hegedű),
. Vályi Csilla (gordonka), Janzsó György (nagybőgő)
Művészeti vezető: Mezei János és Bubnó Tamás

Michael Haydn: Missa tempore Quadragesimæ (1794), ST 553 – gregorián propriummal
Michael Haydn: Ave Regina caelorum (1770), ST 140
Gregor Joseph Werner: Vesperæ de Apostolis  – gregorián propriummal

Jegyár: 2500 Ft, Diák/nyugdíjas: 1000 Ft

A koncerteken a helyfoglalás érkezési sorrendben történik!

Rövid URL: http://www.musicmagazin.hu/?p=1843

Beküldte: - aug 24 2011. Kategória Fesztivál, Komolyzene, Koncertek, előadások. Tudod követni a válaszokat ezen keresztül RSS 2.0. Egy választ vagy a trackbacket tudsz hagyni ha belépsz

Hozzászólások:

Képgaléria

:
Bejelentkezés | Designed by Zenei magazin