Hagyományőrző programok a kunok világtalálkozójának karcagi rendezvényén
A kun identitástudat és a hagyományok megőrzése jegyében szervezett programokkal várják a kunok második világtalálkozóját megnyitó karcagi rendezvénysorozatra érkezőket pénteken és szombaton.

Egyebek mellett könyvbemutatónak, fotókiállításnak, lovasok és íjászok látványos produkciójának, zenés-táncos műsoroknak és a nagykunkapitány beiktatási ceremóniájának lehet részese a Nagykunság fővárosába látogató, várhatóan több ezer vendég – közölte Garai Katalin főszervező kedden az MTI-vel.

Szeptember 7-én a Déryné Kulturális Központban két kötettel, A hagyományőrzés útján és a Nagykun kapitányok a XVI. századtól 1876-ig című könyvekkel, illetve a szerzőkkel ismerkedhetnek meg a kunok világa iránt érdeklődők. Ezt követően a Kelet varázsa – hit, hagyomány, kultúra címmel Bartha Júlia orientalista, etnográfus kiállítását nyitják meg.
Szeptember 8-án a Nagykun Honvédbanda zenés ébresztője után kutyakiállítás, illetve a Karcagi Talpas Íjász Egyesület bemutatója kínál szórakoztató időtöltést. A világtalálkozót megnyitó ünnepély 14 órakor kezdődik, ezen a Kun Miatyánk elhangzása után a nagykunkapitány protokolláris beiktatási ceremóniájára kerül sor. A délutáni folytatásban az amerikai hős nevét viselő Kováts Mihály Huszárbandérium tagjai, hagyományőrző kun lovasok, hintók, fogatok vonulnak fel a világtalálkozó tiszteletére.
A karcagi Múzeumparkban a kun hagyományokból ízelítőt adva csikósok, őshonos kutyafajták bemutatója, illetve lovas verseny lesz. A park reggeltől estig kun életképeknek, kézműves élelmiszerek vásárának, népművészeti kirakodóvásárnak, népi ételek elkészítésének ad helyet.
A kunok első világtalálkozójára 2009 őszén került sor kiskunfélegyházi megnyitóval és karcagi zárással; eseményei kiterjedtek a Kis- és Nagykunság, a Jász és a Délvidék településeire. A két hét alatt számos vonzó program – tudományos konferenciák, történeti kiállítások, kiadványok, hagyományőrző és kulturális fesztiválok, előadások – emlékeztetett a kunok 770 évvel ezelőtt történt betelepítésének évfordulójára, és az eddig példa nélküli kun összefogásra. A kezdeményezők szándékai szerint a háromévente megrendezendő találkozó célja a kun identitástudat és hagyományok ápolása a tudomány, oktatás, kultúra és turizmus eszközeivel.(MTI)

Kapcsolódó oldal: Lovas játékok

Rövid URL: http://www.musicmagazin.hu/?p=4000

Beküldte: - szept 5 2012. Kategória Fesztivál, Koncertek, előadások. Tudod követni a válaszokat ezen keresztül RSS 2.0. Egy választ vagy a trackbacket tudsz hagyni ha belépsz

Hozzászólások:

Képgaléria

:
Bejelentkezés | Designed by Zenei magazin