Folklór és sztrapacska. Vanyarc, 2011 szept.10.
Haluskafesztivált, benne sztapacskafőző és -evő versenyt rendeznek szombaton a Nógrád megyei Vanyarcon; a fesztiválon haluskás verseket, rigmusokat is alkothatnak a résztvevők.

Nedeliczki Teréz szervező, a Nógrád-Hevesi Szlovákok Egyesületének elnöke az MTI-nek elmondta: a hagyományőrző rendezvénnyel a térség jellegzetességeit akarják bemutatni, ez jelenik meg a főzésben, a népviseletben és a folklórprogramokban is.
A vanyarci Haluskafesztivált idén nyolcadik alkalommal rendezik meg.
A szervező felhívta a figyelmet, hogy Magyarországon egyaránt használjuk a haluska és a sztrapacska elnevezést, de Szlovákiában különbséget tesznek: a sztrapacska káposztás ételt, a haluski pedig juhtúróst jelent.
Várhatóan mindkét változat elkészül majd a vanyarci főzőversenyen, amelyre eddig 25 csapat nevezett. A résztvevők elsősorban Nógrádból és Hevesből, “a jó palócok, tót atyafiak” földjéről érkeznek, olyan településekről, ahol szlovák gyökerek is vannak, de indulnak csapatok Sopronból, Vácról, Besztercebányáról is.
Mivel a rendezvény hagyományőrző, a zsűri az eredeti haluskát értékeli majd, ami nyers reszelt krumpliból és lisztből, tojás nélkül készül, juh- vagy tehéntúróval, édes- vagy savanyúkáposztával. Különdíjat kapnak azok, akik megőrizve a hagyományt, valamit többletet is adnak az ételhez, ez lehet vadpörkölt vagy lecsó, vagy – mint Nedeliczki Teréz mondta – akár rozmaringot is tehet bele, ha úgy látja jónak.
A haluskaevő versenyen nem a mennyiség számít majd, hanem a gyorsaság. Bárki benevezhet a haluskás versek, rigmusok versenyére, a gyakorlat szerint a résztvevők sokszor már magukkal hozzák, de készülnek kis alkotások a helyszínen is. Ajándék nélkül senkit nem engednek el.
A Haluska nevűek jelentkezését is várják a fesztiválra, amely este Haluskaszaggató táncházzal zárul a Kóborzengő zenekarral.
A vanyarci rendezvény idei meghívott vendége a bakonyi szlovák régió lesz. A vendégek kézművességük mellett jellegzetes ételüket, a grízgányicát is magukkal viszik, ami nem más, mint különböző feltétekkel ízesített grízalapú gombóc.(MTI)

Program:

9.00              VENDÉGVÁRÁS és a főzőversenyre jelentkezők regisztrálása

10.00            Ünnepélyes megnyitó
Becsó Zsolt Nógrád Megye Közgyűlésének elnöke

10.00-15.00 Sztrapacskafőző verseny 

11.00           FOLKLÓR MŰSOR I.
Fellép: a Kóborzengő zenekar, Komjáthi Anna, Komjáthi Zsófia,Komjáthi Vera, a püspökhatvani zenekar,a galgagyörki népdalkör és zenekar

13.00           Haluskaevő verseny

14.00           Madzag Gólyalábas Együttes: Sárkányverő produkciója

15.00           FOLKLÓR MŰSOR II.
Fellép: Alsósztregova (Dolná Strehová, Szlovákia) folklór együttese,a püspökhatvani Hagyományőrző Együttes, az acsai Zornica Hagyományőrző Együttes, a csővári Hagyományőrző Együttes, a Lipa Néptáncegyüttes, a vanyarci Rozmarín Hagyományőrző Együttes

Meghívott vendég régió a  BAKONYI SZLOVÁK RÉGIÓ

A folklór műsor részeként láthatnak népviseleti bemutatót a fellépő csoportok és a főzőcsapatok beöltözött képviselőinek közreműködésével. Haluskás versek, rigmusok versenye – melyre bárki benevezhet “ HALUSKÁK TALÁLKOZÓJA” – várjuk a Haluska nevűek jelentkezését
17.00             A FŐZVERSENY ÉRTÉKELÉSE, DÍJKIOSZTÁS

19.00             “Haluskaszaggató táncház” a Kóborzengő zenekarral

 

Rövid URL: http://www.musicmagazin.hu/?p=1982

Beküldte: - szept 8 2011. Kategória Fesztivál, Koncertek, előadások. Tudod követni a válaszokat ezen keresztül RSS 2.0. Egy választ vagy a trackbacket tudsz hagyni ha belépsz

Hozzászólások:

Képgaléria

:
Bejelentkezés | Designed by Zenei magazin