Egyházzenei fesztivál Pécsen
Az egyházzene sokszínűségét hivatott bemutatni az idei Egyházzenei Fesztivál, amelyet június 24. és július 1. rendeznek meg a baranyai megyeszékhelyen.

A szervező Dél-dunántúli Filharmónia és a Pécsi Egyházmegye MTI-hez kedden eljuttatott sajtóanyaga szerint a programok látogatói különleges produkciók révén ismerkedhetnek meg az egyházzene múltjával, jelenével és műfajaival. Az idén ötödik alkalommal sorra kerülő fesztiválon fellépő orgonaművészekkel, kórusokkal, régi-zenei együttesekkel együtt ünnepelhetik meg az érdeklődők az első pécsi zenekari mise 300. évfordulóját.
A fesztivál nyolc napja alatt a város hat templomában tíz, egyházzenét képviselő együttes mutatkozik be, köztük a Bazilika Mozart Kórusa és Zenekara, a Schola Cantorum Budapestinensis, a Mátyás Templom Kórusa és Zenekara, a Hírës Pannónia, a Tantus Peregrinus Énekegyüttes és a Szent Efrém Férfikar, amely Pécsen tartja a Bizánci mozaikok II. elnevezésű lemezének bemutató koncertjét.

A ferences templomban lesz Békési-Marton Csaba zeneszerző, lantművész Passió című művének ősbemutatója, a Püspöki Palota kertjében fellépő Pécs Jazz Band pedig Harry Pottertől a Jézus Krisztus szupersztárig – improvizációk filmzenékre című rendhagyó koncertjére várja a közönséget.

A Szent Mór Iskolaközpontban Béres György katolikus pap, a Gregorián Társaság vezetője tart előadást a gregoriánról, a Cella Septichora Látogató Központban Mészáros Gergely szobrászművész Tisztíts meg engem című kiállításának ad otthont.
A fesztivál minden napján orgonamuzsika hallható a Belvárosi templomban, a zsinagógában, a székesegyházban, a Lyceum templomban, a Zsolnay mauzóleumban, és naponta egyszer toronyzene csendül fel a bazilika tetején.
Szamosi Szabolcs orgonaművész az MTI érdeklődésére elmondta: bár az egyházzene műfajai nem tartoznak a legpopulárisabbak közé, a rendezvény népszerű Pécsen, arra érdeklődők százait várják.
A fesztiválról részletes információk a www.filharmonia-dd.hu internetes oldalon olvashatók.(MTI)

Rövid URL: http://www.musicmagazin.hu/?p=3748

Beküldte: - jún 19 2012. Kategória Fesztivál, Koncertek, előadások. Tudod követni a válaszokat ezen keresztül RSS 2.0. Egy választ vagy a trackbacket tudsz hagyni ha belépsz

Hozzászólások:

Képgaléria

:
Bejelentkezés | Designed by Zenei magazin