Csíkszeredai Régizene Fesztivál 2011. július 11–17.
A három évtizedet betöltött Csíkszeredai Régizene Fesztivál számos újdonsággal várja a közönséget 2011-ben: koncertekkel, gyermekprogramokkal, reneszánsz táncházzal, új zenei témákkal, premier előadásokkal, ritkán hallott zeneszerzők műveivel és a fesztivál repertoárjában új hangszerekkel (a natúrkürt és a barokk trombita).
A koncertek és programok témái a kelet- és nyugat-európai zenetörténeti kapcsolatokra hívják fel a figyelmet, illetve a mai zenei életben lévő kapcsolatokra is.

Kronologikusan a program a Nyári Egyetemmel kezdődik, 9 szakon induló mesterkurzusokkal. Egyetemisták, zeneszakos gimnazisták, gyermekek kezdik a tanulást 11-én reggel.

Július 12-én a Kolozsváron megszervezett La Stravaganza régizenei verseny díjazott együttese lép fel, a Senza nome, egyetemista zenészek a tagjai, művészeti irányítójuk: Mihail Ghiga.
13-án a Nyári Egyetem tanárai mutatkoznak be koncerttel.
14-én ünnepélyes megnyitó, majd a Codex együttes lép fel meghívottjaival (Györfi Erzsébet, Elekes Emőke, Ádám Rebeka, Szabó Anikó, Szutor Péter) a Kájoni-kódexből és a Bocskor János énekeskönyvéből játszva darabokat

Hallhatják az Észak-Olaszországból érkező Dramsam együttest, akik az itáliai középkori és reneszánsz zene kitűnő mesterei.

15-én, pénteken mutatkozik be a fesztiválnak két nemzetközi, a zenészek együttműködését célzó projektje. Két nemzetközi workshop zárul le egy-egy különleges koncerttel:

• fellép a Barokk Fesztiválzenekar, amely a hazai barokk hangszeren játszó muzsikusokat hívja össze, külföldi közreműködőkkel, Ulrike Titze, barokk hegedűművész vezetésével. Szólisták: Kiss Noémi (szoprán)

és Hegyi Gábor (barokk trombita).

• a Kremsier projekt koncertje, melyben nyolc hazai és külföldi zenész vesz részt. A koncert egy csehországi város, Kromerzsízs zenei örökségét mutatja be, Karl Liechenstein-Kastelkorn herceg-püspök egyedi gyűjteményéből szemléz darabokat. A projekt művészeti vezetője: Chereji Szilárd (Ausztria).

Július 16-án, szombaton gyermekprogramok várják a kicsiket, leszhangszerbemutató és gyermekek koncertje (a nyári egyetem végzettjei mutatják be a kurzusokon tanult műveket).

Szombat délután a kurzuszáró koncert folytatódik.

Este a hazai együttesek, Flauto Dolce, Collegium mellett Antoni Pilch lengyel lantművész lép fel. Késő este reneszánsz táncházba várunk mindenkit.
Gyergyószárhegyen pedig a Lyceum Consort (Bukarest) koncertezik.
17-én, vasárnap délelőtt gyermekprogramok lesznek, délben Steffen Schlandt (Brassó) és Hegyi Gábor (Németország) orgona és trombita hangversenye.
A fesztivál záróestján pedig fellép Kobzos Kiss Tamás, a törökországi Erdal Şalikoğlués a Musica Historica együttes.

Rövid URL: http://www.musicmagazin.hu/?p=1560

Beküldte: - júl 15 2011. Kategória Fesztivál, Koncertek, előadások. Tudod követni a válaszokat ezen keresztül RSS 2.0. Egy választ vagy a trackbacket tudsz hagyni ha belépsz

Hozzászólások:

Képgaléria

:
Bejelentkezés | Designed by Zenei magazin