Csíkszeredai Mini Jazzfesztivál jún.30-júl.1
Őrületes bulinak nézünk elébe az idei csíkszeredai Mini Jazzfesztiválon, hiszen olyan elképesztően jó előadók lesznek a vendégeink, akiknek lételemük ez a műfaj, és olyan energiával játszanak, hogy megszűnik körülöttük minden, csak a zene és a varázslat marad. S hogy kik ők?

Itt lesznek a „magyar jazz” koronázatlan királyai, legnagyobbjai, a világhírű Benkó Dixieland Band. A zenekar 1957-ben alakult. Eddigi 50 éves fennállása alatt több mint 10100 koncertjük volt Magyarországon és a nagyvilágban, és felsorolhatatlanul sok zenei díjat és elismerést gyűjtöttek be az ötven év alatt. Az a nagy megtiszteltetés ért minket, hogy idén városunkban köszönthetjük őket, és már önmagában olyan jelentős esemény, amiért érdemes fesztiválszervezést vállalni, a zenei kultúráért küzdeni.

Ám a fesztivál nemcsak nekik köszönhetően lesz színes, hanem attól is, hogy a csíkszeredai, brassói, szentgyörgyi, bukaresti, budapesti fellépők között itt lesz a magyarországi Gyémánt Bálint Trió, amely újabb színt és műfajt hoz el a fesztiválra, és végre itt lesz a sokak által kedvelt, szintén magyarországi Sárik Péter Trió, mely egyre gyakrabban jön Erdélybe, de Csíkszeredában még soha nem léptek fel. Sokan kérték, szeretik, hát itt vannak. A fesztivál zárózenekara pedig a Nagy János Trió lesz, amelynek vezetője gyakori vendége városunknak, és aki most különleges énekesnőt hoz magával, a csodálatos hangú Szirtes Edina „Mókus” személyében, aki a rengeteg kiadott lemez mellett többek között Artisjus- és Fonogram-díjjat is magáénak tudhat.

A romániai előadók közül érdemes kiemelni Luiza Zant, aki a híres Slang zenekar énekesnőjeként járt legutóbb Csíkszeredában, és akit ma az ország legjobb női hangjai között jegyeznek. Ő duóban lép fel Cserkész Jimmyvel, aki a Slang zenekarban is a gitárosa és kiváló partnere volt, és biztos vagyok benne, hogy sok meglepetéssel és valami teljesen különleges előadással fognak előrukkolni. Továbbá fellép a fesztiválon városunk egyik legismertebb jazz zenésze, Szabó Zsolt, aki hosszú évek óta foglalkozik ezzel a műfajjal, és most a Vega Band nevű csapatával lesz látható. Örülök, hogy végre őt is a fellépőink között üdvözölhetjük.

A fesztivál sztárvendége: Dr. Benkó Sándor (HU) A fesztivál tiszteletbeli házigazdája: Frankie Lato (HU) 2011. június 30., csütörtök – Mikó-vár 18.00 – 18:15 – A fesztivál megnyitója, programismertető 18.15 – 19.15 – Luiza Zan & Jimmy Cserkész (RO) 19:15 - 20:15 - Vega Band (RO) 20.30 – 21.30 – Gyémánt Bálint Trió (HU) 21.45 – 23.00 – BENKÓ DIXILAND BAND (HU) 2011. július 1., péntek – Mikó-vár 18.45 – 19.00 – A programismertető / Prezentarea programului 19.00 – 20.00 – Jimmy Cserkész, Petra Acker és Asztalos Zsolt (RO) 20.15 – 21.30 – Sárik Péter Trió (HU) 21.45 – 23.00 – Nagy János Trió & Gereben Zita (HU)

A fesztivál koncepciója nem változott: az élőzene fontosságát hirdetjük, azon belül a jazz műfajt éltetjük, és megpróbáljuk idecsalogatni a jazzkedvelőkön kívül azokat is, akik még nem szeretik, de majd itt megszeretik a csodálatos, varázslatos jazz muzsikát. Továbbá célunk az is, hogy a környék jazz zenészeinek sorra helyet adjunk itt a fesztivál színpadán, ugyanakkor minden évben egyre több színt mutassunk be e csodálatos műfajból, és egyre több híres képviselőjét, előadóját elhozzunk városunkba.

A fesztiválra idén is ingyen léphetnek be a 7 éven aluli gyerekek, de szigorú szülői felügyelet mellett, hogy ne zavarják sem a nézők figyelmét, sem az előadók munkáját.

Beszélgetés a  rendezvény megálmodójával és szervezőjével, Szilágyi Nórával:

Ez lesz a harmadik Mini Jazz Fesztivál. Hogy érzed, merre fejlődött, mi változott az első óta?

Hál’ Istennek abba az irányba fejlődött, amerre szerettük volna. Sokan gratulálnak, hogy egyre színvonalasabb, egyre komolyabb a fesztivál.

Ez azt jelenti, hogy egyre több zenekart, vagy hogy egyre nagyobb neveket tudtok meghívni?

Az utóbbi. Tavaly három napos volt a fesztivál, akkor több zenekar vett részt, mert a két jazz-nap mellett volt egy blues-nap is. Én ahhoz a blues-naphoz nem ragaszkodtam annyira, és most amúgy sem akartam túl hosszú fesztivált szervezni, nehogy túl nagy legyen, nehogy beletörjön a bicskánk, ugyanis még elég nehéz idők járnak, nem könnyű összegyűjteni a pénzt rá. >>az interjú folytatása a manna.ro oldalon

 

 

Rövid URL: http://www.musicmagazin.hu/?p=1443

Beküldte: - jún 25 2011. Kategória Fesztivál, Koncertek, előadások. Tudod követni a válaszokat ezen keresztül RSS 2.0. Egy választ vagy a trackbacket tudsz hagyni ha belépsz

Hozzászólások:

Képgaléria

:
Bejelentkezés | Designed by Zenei magazin