Medvés lemezbemutató – Berecz Andrástól
Gyergyói székely népzenét, meséket és tréfákat is hallhat a közönség Berecz András énekes és mesemondó Medvés című lemezbemutató műsorában október 17-én a Művészetek Palotájában Budapesten.

A műsor gerincét a Hazakísérlek című album bemutatója adja, közben Berecz András gyergyói legendákkal, tréfákkal, mesékkel, ottani mókákkal szórakoztatja az érdeklődőket. Dsupin Pál furulyán, Vizeli Balázs hegedűn, Balogh Kálmán cimbalmon, Kádár Ignác ütőgardonon játszik, Farkas Tamás néptáncos és tanítványai gyergyói táncokat mutatnak be. A mókákból egyebek mellett kiderül az is, hogy a kifordított vérmedve, miközben harapni felejt, az időt is kifordítja.

Énekelni és mesélni szeretek, akkor vagyok boldog, ha ezt csinálhatom – mondta Berecz András kedden az MTI-nek. A 2011-ben Kossuth-díjjal is elismert Berecz András mesét gyűjteni Gyergyóalfaluba jár “Hazug Pista” bácsihoz, akit valójában Köllő Istvánnak hívnak, de mindenki Hazug Pistaként ismeri. Egyik ilyen mesegyűjtő útján tudatosult benne, hogy a gyergyói népzenével “senki sem foglalkozik”.
Kodály Zoltán, Bartók Béla és Molnár Antal 1907-től 1911-ig gyűjtöttek ezen a területen és az anyagot fonográfhengerre rögzítették, ennek az első nagy gyűjtésnek van idén a 100. évfordulója – tájékoztatott Berecz András. “Megtaláltam a székely népdaltípusokat, amiről nem hittem, hogy léteznek” – idézte Bartók Bélát, hozzátéve: ebben a pentatóniában talált saját hangjára a műzene.
Berecz András 1957-ben született Budapesten. Dalokat, meséket, tréfákat gyűjt Erdélyben, Moldvában, a Felvidéken, Somogyban, a Nagykunságban és a Nyírségben, műfordítással is foglalkozik. “Kedves dalaim és meséim a honát kereső és a nagyon szerelmes ember hallomásai, látomásai.
Felnőttekhez szólnak inkább” – olvasható az ének- és mesemondó honlapján, aki tanított magyar népzenét Kalotaszentkirályon, Jobbágytelkén, Sopronban, a torontói York egyetemen, kanadai és amerikai táborokban. Mesét mondott tolmácsok segítségével kanadai, észt, francia és holland közönségnek. Számos lemezt, kazettát, CD-t, rádió- és televízió felvételeket készített Magyarországon, Európában, az USA-ban és Kanadában is. Filmen az Ez úgy igaz, ahogy hiszitek – nagyotmondó mesélők nyomában című, valamint a Dokumentumfilm a Csuvasföldről című alkotásban szerepelt. Lemezei között szerepel A szél patkójától a kő is szikrázik, a Kalotaszegi mulatónóták, a Megütik a dobot, a Sinka-ének, a Legényes és a Sördal – csuvas népdalok magyarul.
Berecz András a napokban tért haza Tallinnból, Európa egyik jelenlegi kulturális fővárosából, ahol nagy sikerrel vendégszerepelt.(MTI)

Rövid URL: http://www.musicmagazin.hu/?p=2196

Beküldte: - szept 28 2011. Kategória CD/DVD, Előadók, együttesek. Tudod követni a válaszokat ezen keresztül RSS 2.0. Egy választ vagy a trackbacket tudsz hagyni ha belépsz

Hozzászólások:

Képgaléria

:
Bejelentkezés | Designed by Zenei magazin